Startupsvar.dk
Powered by FRIE Selvstaendige
info@startupsvar.dk

Ansattes rettigheder i virksomheden

Skal du have en ansat i din virksomhed, er der en række krav, du skal følge for at opfylde loven.

Det er ikke nemt at ansætte sin første medarbejder, men andre har gjort det før dig, så du kan vel også? Du skal dog have hjælp til at håndtere din lønadministration.

Arbejdsmarkedslovgivningen

Vi har i Danmark tradition for at ansatte medarbejdere har visse minimumsrettigheder. Det, man som ansat vurderer som ordentlige arbejdsforhold, kan som ny arbejdsgiver tolkes om en masse bøvl ved ansættelse af medarbejdere.

Heldigvis er der virksomheder, der kan hjælpe dig med at overholde arbejdsmarkedslovgivningen, hvis du synes, at nedenstående ser uoverskueligt ud.
Arbejdsmarkedslovgivningen siger bl.a.:

Du skal registrere dig som arbejdsgiver

Når du ansætter medarbejdere i din virksomhed, skal du registrere dig som arbejdsgiver. Du skal til at udbetalt løn, indberette A-skat og AM-bidrag til SKAT af den løn, du udbetaler til din medarbejder. Du registrerer dig som arbejdsgiver på Start virksomhed siden – det samme sted som du registrerede din virksomhed.

Du skal udarbejde et ansættelsesbevis

Din nye medarbejder har krav på et ansættelsesbevis fra dig. Din medarbejder skal have det senest en måned efter, at han/hun er ansat.
Hvis din medarbejder arbejder mere end 8 timer om ugen, har han/hun krav på at modtage et ansættelsesbevis fra dig.

Ansættelsesbeviset skal indeholde basale, men meget konkrete beskrivelser af hvad medarbejderen skal arbejde med, fx arbejdstid og sted, beskrivelse af arbejdsindhold og arbejdssted.

Du skal tegne en forsikring mod arbejdsskader

Du skal tegne en arbejdsskadeforsikring for at sikre din medarbejder økonomisk, hvis han/hun kommer ud for en arbejdsulykke.
Du vælger selv, hvilket forsikringsselskab du vil tegne forsikringen i.

Prisen for forsikringen afhænger af risikoen for, at der sker ulykker på virksomheden. Kontakt dit nuværende forsikringsselskab og undersøg, hvad de kan tilbyde.

Du skal indbetale til ATP

Du skal som arbejdsgiver betale bidrag til din medarbejders ATP – din medarbejders livslange pension. Du skal betale 2/3 af ATP-bidraget. Du skal som arbejdsgiver beregne og indbetale ATP-bidraget.

Du skal betale til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring

Du skal betale til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES) for at sikre din medarbejder økonomisk, hvis han/hun får en erhvervssygdom.
Du bliver automatisk tilmeldt Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring . Det sker, når du betaler til ATP.

Du skal indbetale til en barselsordning

Du skal som arbejdsgiver betale til en barselsordning. Du betaler et fast beløb pr. medarbejder – uanset alder og køn. Alle arbejdsgivere skal betale til en barselsordning. Det skal være til barselsordningen på barsel.dk eller en anden godkendt barselsordning.

Du skal betale til Ferie

Du skal betale din medarbejders feriepenge til FerieKonto eller betale løn under ferie afhængigt af ansættelsesforholdet. Din medarbejder optjener altid 2,08 dages ferie om måneden. Din medarbejder har altså ret til enten fuld løn under ferie eller feriepenge.

Med mere…

Du er også forpligtet til at tilrettelægge arbejdstiden, så din medarbejder får hvileperioder. Du må ikke spørge til graviditet ved ansættelse, og du må heller ikke lægge vægt på race, religion og alder.

Du SKAL have hjælp

Du kan håndtere ovenstående selv. Det er dog næsten dømt til at mislykkes, og din tid bruges bedre til at udvikle og sælge flere af virksomhedens produkter.

Få eksterne til at håndtere din lønadministration for dig. Lav en Google søgning på "Lønadministration" og find det bureau, der passer til dig.


Før du blev leder var det en succes, når du selv udviklede dig. Når du er leder er succes, når du udvikler andre.
- Jack Welch, tidl. formand for General Electric

 

Sitemap
Relaterede artikler:
Relaterede artikler:
Ansattes rettigheder i virksomheden
Lønadministration - hold styr på ansatte
Lønsystemer - få et overblik
Ansættelsesbevis skal udarbejdes
Afskedigelse af en medarbejder
Ansætte en timelønnet medarbejder
Ansætte en funktionær
Forsikring af ansatte
Andre emner:
Regnskab og bogføring
Personen bag virksomheden
Hjælp til salg og markedsføring
Jura og din virksomhed
Få et større overskud
Ansatte i virksomheden