Banken kan
låne dig penge

Banker kan låne penge ud til virksomhedens drift.

Banker låner dog sjældent penge ud til investering i start og udvikling. Et pengeinstitut kan, hvis de tror på dig, låne dig penge til køb af maskiner, inventar, varelager og andre synlige og åbenbare ting, du skal bruge til at få din virksomhed til at fungere i dagligdagen. De kan give dig det, der hedder driftskapital.

Banker låner ikke til udvikling af din idé

Kommer du med en idé om at udvikle et softwareprodukt, som det tager 13 måneder at udvikle, og en masse programmører skal ansættes til at lave det, er det ikke banken, du skal spørge om finansiering. Her skal du i stedet lede efter investorer – eller også skal du omtænke din idé og finansiere udviklingen selv. Banker låner ikke til udvikling af virksomhedsidéer.

Sådan kontakter du en bank med en forespørgsel om lån

Du skal forberede dig, inden du går i banken, bl.a. ved at lave en forretningsplan– (måske kan du nøjes med en mini-forretningsplan). 

Du skal "sælge" dig selv og din virksomhed til banken. Det betyder, at du har forberedt dig og kan give banken følgende oplysninger:

Kan du samtidig argumentere og vise, at du forstår, hvad du har med at gøre, har du solgt dig godt.

FS-F-873055518

Det er personen bag, der tæller

Du kan have nok så gode planer, hvis du som person ikke har styr på din privatøkonomi. Ingen bank vil låne dig penge, hvis de kan se, at du skylder i skat, er registreret i Riber, har momsgæld fra tidligere virksomhed, eller de konstant har skullet rykke dig for at overholde aftalerne i forhold til din personlige kassekredit.

Til gengæld kan der også være så god forståelse mellem iværksætteren og bankrådgiveren, bl.a. via et årelangt godt forhold mellem parterne, at det er nemt at låne penge. 

Kan du stille kaution?

En hyppigt medvirkende årsag til at man opnår den finansiering, man ønsker, er, at man kan stille en form for sikkerhed (formue/opsparing, fast ejendom el. lign.). Det kaldes kaution. Hvis du kan stille kaution, løber banken en mindre risiko ved at give dig kredit. 

Ved små beløb vurderes du som person

Såfremt det er mere beskedne beløb på 30-40.000 kr., der skal bruges til at finansiere starten af din virksomhed, er det ikke så afgørende med en forretningsplan. Her er det mere dig som person, der vurderes. Hvis banken tror, du kan betale pengene tilbage, selvom dit firma skulle mislykkes, kan du låne pengene. 

Det er dog en god idé at lave forretningsplanen alligevel, idet du formodentlig gerne vil vokse med din virksomhed, og derfor på et tidspunkt kan få behov for yderligere finansiering via dit pengeinstitut.

Du kan have en million ideer, men de er alle værdiløse, hvis du ikke får dem ført ud i livet.
Lauren Amarante
medstifter af World Entrepreneurship Day