Statsautoriseret eller registreret revisor

Vælg en revisor, du også kan tale med

Din vigtigste sparringspartner i virksomheden er din revisor. Vær derfor sikker på, at du personligt har det godt med din revisor.

Man kan med rette forvente, at alle revisorer ved, hvordan man skal håndtere det med moms, skat, bogføring mv. Man kan derimod ikke forvente, at de også er gode til at sætte dig ind i regnskabets mysterier og vil bruge tid på at diskutere med dig, hvordan det går med din virksomhed.

Du bør vælge en revisor, du også kan tale med. Det vil hjælpe dig meget og give dig ro i sindet, når du også forstår den økonomiske side af virksomheden.

Tre forskellige revisorer

Der findes tre slags revisorer:

  1. En godkendt registreret revisor
  2. En godkendt statsautoriseret revisor
  3. En talkyndig person, der kalder sig revisor

Forskellen på en statsautoriseret revisor og en registreret revisor

Lovgivningsmæssigt er der – set fra iværksætterens side – ikke nogen betydelig forskel på statsautoriserede og registrerede revisorer, idet begge typer revisorer er omfattet af stort set den samme revisorlovgivning. Forskellen på de to er, at en statsautoriseret revisor har en længere og mere teoretisk uddannelse end en registreret revisor. Der er en tendens til, at statsautoriserede revisorer laver revision i større virksomheder, og registrerede revisorer laver revision i små og mellemstore virksomheder. 

Mange virksomheder og organisationer bruger en statsautoriseret revisor for at signalere overfor omverdenen at virksomheden overholder alle regler. Statsautoriserede revisorer har ofte en højere timeløn end registrerede revisorer.

Andre slags revisorer

Der findes en række personer, der driver revisorvirksomhed uden at være hverken statsautoriseret eller registreret revisor. Dette er fuldt lovligt, idet titlen "revisor" frit kan anvendes af alle uden begrænsninger af nogen art.

Vælger man en ikke registreret revisor, vil det være en god idé at få denne anbefalet af en fra sit netværk, så man kan være sikker på at få arbejde af høj kvalitet. 

Revisorens typiske opgaver

Det er revisorens opgave at være dig behjælpelig med stort set alt, der har med økonomi at gøre –  f.eks.:

  • Udarbejdelse af budgetter
  • Møde med pengeinstitut eller anden finansieringskilde
  • Bogføring
  • Udarbejdelse af periodebalancer, herunder momsopgørelser
  • Udarbejdelse af årsregnskaber
  • Udarbejdelse af selvangivelse
  • Forhandlinger med SKAT
  • Revision af regnskabet, hvis det er påkrævet

Herudover bør din revisor være din naturlige sparringspartner i den daglige drift.

Bogføringsfirma i stedet for revisor?

Er du en mindre virksomhed, kan du ofte nøjes med at bruge et bogføringsfirma. Deres styrke er at bogføre alle dine bilag og sørge for, at du får lavet momsindberetning – dvs. få betalt din moms til tiden. 

Hvis du som en mindre virksomhed fravælger revision, kan bogføringsfirmaet også udarbejde årsrapport til Erhvervs- og Selskabsstyrelse for anpartsselskaber eller udfylde den udvidede selvangivelse, når du har en enkeltmandsvirksomhed.

EF-PV-1365608065
Be the Mick Jagger of the mailroom, the Warren Buffet of bookkeeping and the Bono of stapler selling.
Robin S,
Sanger og forfatter