A-kasse når du lukker virksomheden

Hvornår kan du få dagpenge?

Er du medlem af en a-kasse som selvstændig, vil du først blive betragtet som ledig, når du kan bevise, at virksomheden er lukket. Du er ledig, når afviklingen af virksomheden er så fremskreden, at der reelt ikke længere er en virksomhed at drive. Du skal kunne dokumentere en endelig afviklingen af virksomheden.

Du skal også have et ophørsbevis fra Skat som en del af det at ophøre med selvstændig virksomhed. Se nedenstående link for guide til at lukke din virksomhed: Guide fra Skat : Sådan lukker du din virksomhed 

Dokumentationen for lukning af virksomhed skal blandt andet indeholde:

  • Bekræftelse på, at lokaler er afhændet
  • Kreditnota, faktura eller regning for salg af driftsmidler, varelager og inventar
  • Bekræftelse på, at virksomhedens CVR-nummer er afmeldt
  • Opsigelse af ansatte, erhvervsforsikringer, erhvervstelefon, samarbejdsaftaler, hjemmeside, medlemskab af brancheorganisationer, sygeforsikring m.m.

Regler for lejede og ejede lokaler

Hvis du har drevet virksomheden fra lejede lokaler, skal din a-kasse bruge en kopi af opsigelsen. Udlejer skal have accepteret opsigelsen.

Hvis du har drevet virksomheden fra egne lokaler, skal lokalerne som udgangspunkt være solgt eller udlejet. Her bruges ofte kopi af skøde eller lejekontrakt.

Regler for ansatte

Hvis du har haft personale ansat, skal de være opsagt og fratrådt på lukningstidspunktet.

Driftsmidler, inventar og varelager

Driftsmidler og inventar skal afhændes. Det gælder, uanset om det er ting, du har anskaffet, inden du startede din virksomhed, eller om de er skattemæssigt afskrevet. Du kan i begrænset omfang beholde, hvad der anses som normalt i et privat hjem. Du skal oplyse, hvilke ting der er tale om, og skriftligt erklære, at de ikke længere vil blive brugt erhvervsmæssigt.

Lejede eller leasede driftsmidler

Hvis du har brugt lejede eller leasede driftsmidler, skal disse aftaler være opsagt og genstanden returneret. Der skal være dokumentation fra fx leasingselskabet på, at aftalen mellem jer er ophørt.

Bil i virksomheden

Hvis du har brugt en bil i virksomheden, skal denne som udgangspunkt sælges, overdrages eller skrottes. Der skal bruges en kvittering eller faktura som dokumentation.

Størrelse af dagpengesats som tidligere selvstændig

Som medlem af en a-kasse for selvstændige udregnes din dagpengeret på basis af overskuddet i din virksomhed. Har du ikke haft overskud, får du heller ingen dagpenge, selvom du har været betalende medlem i 1 år. Du skal have overskud i virksomheden på omkring 280.030 kr. for at oppebære maksimal dagpengeret. Har du kun et overskud på 50.000, vil du kun modtage 90 % af de 50.000 kr.

Ejer du et anpartsselskab, udregnes dagpengesatsen også af selskabets overskud + den udbetalte løn. Har selskabet underskud, fratrækkes dette ved beregningen af dine dagpenge.

Læs mere om de krav, der skal opfyldes, når du lukker virksomheden, på følgende link: Dagpenge som selvstændig (frie.dk)

 

EF-PV-1317442297

Bliv sikret op til 20.000 kr. ekstra oven i dagpengene hver måned

Du tænker måske, at en a-kasse er en a-kasse. Den skal blot udbetale dagpenge i tilfælde af ledighed. Det er selvfølgelig også den vigtigste årsag til at vælge en a-kasse, men der er mange andre faktorer, som kan være vigtige for dig, der er selvstændig. 

Vælger du fx (kan se, at I bruger ”f.eks.”, men ifølge vores skriveguide bruger vi ”fx) A-kassen Frie, får du en billig a-kasse med høj kvalitet og personlig service, der har mange års erfaring som a-kasse for selvstændige. 

Den høje kvalitet og personlige service er bl.a. en af grundene til deres topplacering på Trustpilot, hvor 8 ud af 10 giver dem 5 stjerner. Vælger du A-kassen Frie, har du samtidig mulighed for at tegne deres helt unikke indtægtssikring for selvstændige. En forsikring, som sikrer dig op til 20.000 kr. ekstra oven i dagpengene hver måned, hvis du går konkurs eller vælger at sælge/lukke din virksomhed.

Når du melder dig ind i A-kassen Frie, får du 3 måneders gratis medlemskab af Frie Selvstændige oven i (herefter er prisen kun 95 kr. pr. måned). Frie Selvstændige er en forening for selvstændige, som har eksperter inden for en lang række områder. De kan fx (eller f.eks.) hjælpe dig med salg, markedsføring, økonomi, jura og strategi. Du får ubegrænset 1:1 rådgivning, adgang til deres juridiske hotline, en effektiv inkassoservice og meget mere. 

Endelig har A-kassen Frie den fordel, at de er tværfaglige. Du behøver altså ikke skifte a-kasse, hvis du på et senere tidspunkt skifter livet som selvstændig ud med et lønmodtagerjob. 

Sometimes we stare so long at a door that is closing that we see too late the one that is open.
Alexander Graham Bell,
opfinder