Finansiering til start
- Før start
- Finansiering
- Finansiering af start
- Før start
- Finansiering
- Finansiering af start
Hvor finder jeg de penge, jeg mangler for at kunne starte min virksomhed? Det vil vi svare på i dette indlæg.
Der er meget stor forskel på, hvor mange penge man har brug for, når man starter en virksomhed. Før du begynder at bruge tid på at lede efter penge, bør du i stedet bruge tid på at tydeliggøre:
- Hvad du sælger
- Hvem der køber det
- Hvor meget du tror, du kan tjene på det.
Med andre ord: Du skal kunne lave en overbevisende elevatortale.
Lille finansieringsbehov til opstart af virksomhed
Skal du starte virksomhed som konsulent eller grafiker, eller er du en dygtig programmør, der vil udvikle et spil til Android platformen, har du ikke brug for så mange penge til opstarten. Du har sikkert allerede din egen computer, du kan sidde derhjemme og arbejde, og du kan gøre det meste selv. Du har kun brug for penge til at leve for og ikke til finansiering af virksomhedens udgifter.
Stort behov for finansiering af nystartet virksomhed
Skal du starte en butik, der sælger skaterudstyr, en cafe, eller vil du udvikle et nyt socialt online netværk for diabetikere, uden at du selv har programmeringskraft, er behovet for finansiering stort.
At starte en lille butik kan nemt løbe op i 2 - 300.000 kr. Der skal betales 3 mdr. husleje up-front, måske goodwill, istandsættelse og ikke mindst køb af varelager. Derudover er driften dyr, og der skal sandsynligvis ansættes personale.
Udregning af finansieringsbehov
Du kan finde ud af, hvor mange penge du har brug for ved hjælp af budgetter.
- Du skal udarbejde et startbudget, der viser, hvor mange udgifter du har, før du kan begynde at sælge din vare.
- Du skal også have lavet et likviditetsbudget, der viser, hvor mange penge der månedligt er brug for, når virksomheden er startet.
Prøv også at udregne, hvor meget du skal sælge, for at tjene det, du har behov for for at overleve.
Muligheder for finansiering af virksomhed
Disse er de mest almindelige kilder til finansiering af virksomhed.
-
Egen opsparing
Du skal altid starte hos dig selv. Du bliver nødt til at risikere noget, hvis andre skal overbevises om, at de skal støtte din startup.
Har du en opsparing, friværdi i hus eller på anden måde tilgængelige midler, skal du bruge dem først.
Har du ingen penge, må du vise, at du arbejder hårdt på projektet og giver alle dine ressourcer til projektet.
-
Venner og familie
Måske har du venner eller familie, der kan låne dig penge til din virksomhedsidé. Det er dog ikke god stil at låne så mange penge hos et familiemedlem eller en ven, at denne må gå fra hus og hjem, hvis du fejler.
Lån evt. mindre portioner hos flere personer, så de kan "overleve" det tab, de eventuelt måtte lide på grund af dig.
-
Bank eller sparekasse
Banker kan udlåne penge til drift af din virksomhed, ikke til udvikling af en ny idé.
Hvis de tror på dig, og du kan stille kaution for beløbet, kan de give dig en kassekredit. Du skal forberede dig godt, inden du går i banken for at låne penge.
-
Leverandører finansierer
Hvis du er heldig at have en god kontakt til dine leverandører, kan de hjælpe dig med finansiering.
Hvis du f.eks. får lov til at købe dine produkter med fire måneders kredit, og du ved, at du kan sælge dem på en måned, har du pengene klar til opstart.
-
Crowdfunding
Crowdfunding går ud på, at du beskriver din virksomhedsidé på en så interessant måde, at en stor flok mennesker (crowd) hver vil investere en lille sum i den.
Der findes flere forskellige crowdfunding hjemmesider, som man kan afprøve sin idé på. Det er dog ret få virksomhedsidéer, der får finansiering ad denne vej, og de er oftest meget innovative.
Der er dog en tendens til, at spiludviklere og kulturprojekter med små budgetter kan finde penge via crowdfunding. En ny cafe i Aarhus har nok ikke den store chance.
Læs mere om crowdfunding på Dansk Crowdfunding Forenings hjemmeside.Se også en en god video om Crowdfunding.
Læs også om skat og crowdfunding på SKATS hjemmeside. -
Business Angels
Business Angels er formuende privatpersoner, der investerer i virksomheder på privat basis. Det er deres egne personlige penge, de investerer i nystartede virksomheder, og de ønsker at tjene penge på deres investeringer.
Business Angles står ikke i telefonbogen, og de finder ofte selv deres investeringer. Der er dog ofte i iværksættermiljøer kontakter til Business Angels findes, fx hos ConnectDenmark.dk og gennem Innovationsmiljøerne.
-
Innovationsmiljøer
De offentligt finansierede Innovationsmiljøer er de mest "venlige" investorer. Der findes seks Innovationsmiljøer rundt om i Danmark, som har penge til at investere i innovative nye vækstvirksomheder.
Der skal laves en forretningsplan til et af innovationsmiljøerne, og de vil så tage stilling til, om de synes forretningsidéen er god, og teamet bag kan løfte idéen. Tror de på forretningsplanen, kan de investere op til 1.7 millioner i virksomheden.
-
Ændre dine planer
Hvis du bare ikke kan finde penge nogen steder, så lav dine planer om. Modstand er sundt – det er ofte den situation, der skaber nytænkning.
Måske er der gode samarbejdspartnere, der kan være med til at løfte din ide? Vurder, om du kan nå de mål, du har sat dig på en helt anden måde. Sådan arbejder succesfulde iværksættere.
Læs mere om hvordan succesfulde iværksættere arbejder.
Fejl slår tabere ud, fejl inspirerer vinderne.