Registrer din virksomhed

Danmark er et af de nemmeste steder i verden at ordne formaliteterne ved start af virksomhed – dvs. at få et CVR-nummer.

Gå til Virk.dk, klik på siden ”Start virksomhed”, indtast basale oplysninger om dig selv og virksomheden – og du er virksomhedsejer. Det er nemlig fuldstændig gratis at starte en enkeltmandsvirksomhed. Nå du registrerer dig, får du automatisk dit momsnummer, hvis du sætter kryds ved "Momsregistrering". Virksomheder, der arbejder med sundhedsydelser, som fx tandlæger, fysioterapeuter, psykologer mv., skal sætte kryds ved "Lønsumsafgift".

Du skal ved registrering vælge, hvilken virksomhedsform du ønsker. Herunder følger de forskellige muligheder:

Oprette enkeltmandsvirksomhed

Skal du starte personligt ejet enkeltmandsvirksomhed, som de fleste iværksættere gør, skal du på Virk.dk finde siden ”Registrer enkeltmandsvirksomhed”. Når siden er åbnet, skal du udfylde dine personlige oplysninger, hvilken type virksomhed du vil starte, om du har ansatte, og om du skal eksportere eller importere m.v.

Har du åbnet ”Registrer enkeltmandsvirksomhed” med dit NemID, skal du blot klikke ”Send”, og alle dine oplysninger sendes derefter automatisk til relevante myndigheder. Du er nu ejer af en personligt ejet virksomhed, og du får meget hurtigt dit CVR (Centrale Virksomheds Register) nummer.

Oprette interessentskab – I/S

Et interessentskab oprettes på samme måde som en enkeltmandsvirksomhed. Forskellen er, at der i et interessentskab er mere end én ejer. Alle interessentskabets ejere skal indskrives på Startblanketten for I/S, og de hæfter solidarisk for interessentskabets gæld.

Det betyder, at hvis en af ejerne har penge i banken eller friværdi i en lejlighed, og de andre ingen penge har, vil ham, der har en formue, komme til at hæfte for en evt. gæld, som interessentskabet måtte oparbejde.

Oprette anpartsselskab – ApS

Et anpartsselskab er en selvstændig juridisk enhed, som kræver 40.000 kr. i startkapital. Du kan selv oprette det, eller du kan få en revisor eller advokat til at gøre det for 2-3.000 kr. 

Ved et ApS hæfter du alene med den kapital, du har skudt ind i selskabet, men banken vil ofte kræve, at du kautionerer for selskabets gæld overfor banken.

Skal du stifte selskabet selv, er der forskellige ting, du skal have forberedt. Læs mere om oprettelse af et anpartsselskab og oprettelse af et holdingselskab.

Oprette hobbyvirksomhed

Hvis du laver hobbyprægede virksomhedsaktiviteter, dvs. at du køber, producerer eller yder noget, som du sælger videre til kunder med en omsætning på under 50.000 kr. om året, behøver du ikke at registrere din aktivitet.

Du skal dog stadig betale skat af din fortjeneste. En hobbyvirksomhed skal ikke opkræve moms og kan heller ikke trække moms fra.

Gå til Virk.dk og siden ”Start virksomhed, indtast basale oplysninger – og så er du virksomhedsejer.

Et godt råd er, at det er mens man går i skole, man skal starte virksomheden. Du får aldrig mere tid, og du får aldrig det samme momentum.
Jesper Hvejsel
stifter og medejer af Firtal Web A/S