Ansætte en timelønnet

Medarbejdere, der ikke er omfattet af funktionærloven

Medarbejdere, der ikke er omfattet af funktionærloven, bliver ofte betegnet som timelønnede medarbejdere. De kaldes timelønnede medarbejdere, fordi de aflønnes på basis af en fastsat timesats. De kan dog også kaldes ikke-funktionærer.

Løn til en timelønnet – er der overenskomst?

Timelønnede kan dog være omfattet af en "kollektiv overenskomst". Hvis der ikke gælder en overenskomst for ansættelsesforholdet, kan man som hovedregel frit aftale timelønnen.

Hvis ingen overenskomst

Har du som virksomhedsejer ikke indgået kollektiv overenskomst med en af fagforeningerne, er der ikke nogen speciel overenskomst at tage hensyn til. Du skal dog stadig følge de regler, den danske stat har vedtaget. Det er f.eks. ferie-, sygedagpenge- og ligebehandlingsloven.

Læg dig med fordel i hælene på en overenskomst

Du kan finde lønniveauet på de respektive fagforeningers hjemmeside, men du har ikke pligt til at følge det. Det vil dog typisk være en fordel at lægge sig tæt op ad de kollektive overenskomster, da det ofte skaber ro på arbejdspladsen. Du kan finde indholdet i en kollektiv overenskomst ved at besøge hjemmesiden for den fagforening, din medarbejder er medlem af.

Husk ansættelsesbevis til din medarbejder

Husk, at din medarbejder skal have et ansættelsesbevis senest en måned efter start.

Vil du have professionel hjælp når du skal ansætte en medarbejder?

Det kan være en rigtig god idé at søge professionel hjælp, hvis du skal ansætte en timelønnet medarbejder. I groveste tilfælde kan det nemlig koste dig op til 20 ugers løn pr. ansættelseskontrakt, hvis du ikke opfylder kravene i ansættelsesbevisloven.

Her kan vi anbefale dig et medlemskab af Frie Selvstændige, som bl.a. giver dig fri adgang til deres personalejuridiske hotline. 

Du kan også downloade juridiske skabeloner til bl.a. ansættelsesbeviser for funktionærer og timelønnede (ikke-funktionærer), og Frie Selvstændige kan repræsentere dig ved forligsforhandlinger, hvis du bliver mødt med urimelige krav i forbindelse med et ansættelsesforhold.

Den normale timeløn til en advokat ligger på mellem 1.000 og 2.500 kr. Et medlemskab af Frie Selvstændige koster kun 95 kr. pr. måned, hvis du er medlem af A-kassen Frie (ellers 159 kr.). Lige nu får du de første 3 måneder gratis, når du melder dig ind i a-kassen. 

Ud over Azad og Rayan, som er eksperter inden for jura, har Frie Selvstændige i øvrigt også eksperter inden for salg, markedsføring, økonomi og strategi. 

De mest succesrige iværksættere, jeg kender, er optimistiske. Det er en del af stillingsbeskrivelsen.
Caterina Fake,
grundlægger af Flickr