Holdingselskab

Hvad er det holdingselskab?

Et holdingselskab er et anpartsselskab, der ejer anparter i et andet selskab. Typisk er det sådan, at en iværksætter opretter et holdingselskab som et ApS, hvilket koster 40.000 kr. Holdingselskabet opretter så med de samme 40.000 et driftsselskab – også som et ApS.

Driftsselskabet er så det anpartsselskab, der faktisk udfører de aktiviteter, iværksætteren ønsker at udføre.

 

4 fordele ved et holdingselskab

I dag er det ikke ret meget dyrere at oprette både et holdingselskab og et driftsselskab på samme tid, da man bruger den oprindelige kapital til begge selskaber.

Fordelene ved holdingselskabet er:

 1. Du undgår at betale personskat af selskabets udbytte.
  Overskud efter skat fra driftsselskabet kan overføres skattefrit til holdingselskabet
 2. Du undgår at betale personskat ved salg af virksomheden.
  Skulle du være så heldig at sælge dit selskab for fx 5 millioner kr., kan disse skattefrit overføres til holdingselskabet.
 3. Går driftsselskabet konkurs, kan du beholde akkumuleret overskud i holdingselskabet.
  Går driftsselskabet konkurs i år 4, kan du beholde det overskud, der er overført fra driftsselskabet i år 1,2 og 3 til holdingselskabet.
 4. Nemmere at håndtere udbytte ved flere ejere.
  Hver ejer har hver sit holdingselskab, som hver får overført årets udbytte. Hvordan de efterfølgende bruger udbyttet, er ikke et problem for driftsselskabet.

Udbetaling af løn fra holdingselskab

Er du ansat i driftsselskabet som direktør, vil driftsselskabet betale dig almindelig skattepligtigt løn. Laver du overskud i driftsselskabet på fx 100.000 kr. efter skat, kan de 100.000 overføres til holdingselskabet.

Du er også direktør i holdingselskabet, og du kan dermed beslutte, om du vil betale dig selv løn fra holdingselskabet. Du bliver personbeskattet af den løn, du trækker ud. 

Du kan også beslutte at lade pengene stå i holdingselskabet og investere dem i en anden virksomhed eller gemme dem til dårligere tider.

En person, der aldrig lavede en fejl, prøvede aldrig noget nyt.
Albert Einstein