Brug dit netværk

Brug dit netværk som afsæt

De personer, du gennem livet har haft kontakt til, bliver på mange måder mere interessante, når du har virksomhed. Også nye kontakter er vigtige. De er dit netværk – og de kan hjælpe dig med at få succes.

Der findes ingen bedre personer til at hjælpe dig end dem, du kender i dit netværk – hvis altså du har opført dig anstændigt over for dem. Det er familiemedlemmer, venner, studiekammerater, sportskammerater, kollegaer, tidligere kollegaer m.fl. Kun fantasien (og dine bekendtskaber) sætter grænser for, hvem der kan hjælpe dig med din virksomhed.

Nu er jeg selvstændig!

Det første, du skal gøre, når du har startet virksomhed, er at kontakte dit netværk med en personlig mail og fortælle, at du nu er blevet selvstændig. I mailen skal du levere din elevatortale og henvise til din hjemmeside.

Dit netværk kender dig som hende eller ham, der arbejder hos reklamebureauet, kommunen eller hos LEGO. De skal vide, at du nu har startet et nyt liv som selvstændig. Ved de ikke det, kan de ikke hjælpe dig.

Ambassadører for din virksomhed

Personer i dit netværk kan blive gode ambassadører for dig og anbefale dig for kunder. Det kan være dine tidligere kollegaer eller studiekammerater, som i dag måske sidder i stillinger, hvor de har brug for netop dit produkt eller serviceydelse.

Vidensleverandører findes også i dit netværk

Andre i dit netværk sidder måske inde med viden, som du har brug for. Spørg dem, hvis du mangler viden – de vil garanteret hjælpe.

Udvid dit netværk og udvid din forretning

Som selvstændig skal man konstant udvide sit netværk, da du hurtigt vil opdage, at mange kunder kommer gennem netværk. Netværk kommer ved at være aktivt opsøgende både online og offline.

Opsøgende online arbejde er at være aktiv på diverse sociale platforme eller blogs. Offline aktiviteter kunne være at forlade dit kontor og deltage i fysiske arrangementer, hvor der er mulighed for at møde nye mennesker.

FS-M-1129342452

LinkedIn – professionelt netværk på nettet

Det sociale netværk LinkedIn er også et sted, du bør være aktiv som selvstændig. LinkedIn er der, hvor man møder hinanden professionelt på grund af sit arbejde eller som indehaver af en virksomhed.

Her er du i stand til at skrive om relevante professionelle ting, som måtte interessere andre professionelle. Du kan også være aktivt opsøgende for nye relationer.

Facebook – det personlige online netværk

Facebook er et mere personligt netværk, men også her kan du fortælle om alt det spændende, der sker med dig som selvstændig. Det kan være, at nogle af dine personlige udfordringer kan være med til at brande dig som selvstændig blandt dine venner.

Lær at netværke – det skal trænes!

Du bør også ”lære at netværke”. Det kan du lære ved at gå til seminarer, messer, møder og andre steder, hvor man mødes, og simpelthen starte samtaler med relevante personer. Beslut dig for f.eks. at tale med mindst fire forskellige personer.

Når du netværker, skal du ikke "sælge" – snarere tværtimod. Du udforsker mulige relationer, og hvis du har mulighed for det, så giv noget af dig selv uden at forvente noget tilbage. Det er et godt udgangspunkt for en ny relation i dit netværk.

Og bare rolig: Denne tilgang vil betale sig tilbage mange gange. 

6 trin til professionel networking:

  1. Find via deltagerlisten eller din intuition en person til arrangementet, du gerne vil tale med.
  2. Small talk i kort tid – evt. om aktiviteter til mødet, I begge skal til.
  3. Spørg ind til, hvad han eller hun laver.
  4. Stil opfølgende spørgsmål.
  5. Fortæl, hvad du selv laver.
  6. Vurdér, om I har noget til fælles. Hvis ikke, så sig blot: ”Spændende at tale med dig, men nu skal jeg lige tale med ham derovre. Hyggeligt at møde dig!”

Brug kun få minutter sammen, hvis du vurderer, at I ikke kan berige hinanden. Derefter er det videre til den næste.

Konfirmationer, bryllupper og klubfesten kan også være gode netværkssteder.

Det sværeste ved at være iværksætter er at du fejler 10 gange for hver succes.
Adam Horwitz
amerikansk iværksætter