Min første webshop

Sådan starter du en webshop

Rigtigt mange ønsker at lave en webshop, men få kommer ordentligt i gang. Start småt, prøv dig selv af og lær af dine fejl og succeser, og så er du godt i gang.

Frem for at lave tidskrævende analyser, tænke dybe tanker og forestille dig, hvordan du laver en webshop, så kan du nemt komme i gang med at afprøve det hele i praksis.

For en relativt lille investering kan du få en flot præ-designet og fuldt funktionel webshopløsning med dankortbetaling, som du kan afprøve din webshopidé ud fra.

Afprøv og lær af en billig webshopløsning

Få webshop-iværksættere kender så meget til deres kunder og produkt, at det er fornuftigt at bruge 25 - 45.000 kr. på en fuldt professionelt udviklet webshop.

Brug i stedet en god og meget billigere webshopløsning til at afprøve, om dine iværksætterideer holder vand. Succesfulde iværksættere tager ikke større risici, end at de stadig kan fortsætte med virksomheden, hvis forsøget fejler.

E-conomic Webshop er f.eks. en webshopløsning, der til en meget overkommelig pris gør dig i stand til at blive webkøbmand. Derudover får du adgang til e-conomic regnskabsprogram, således at dine salg automatisk bliver overført til dit regnskab.

Opretter du en mindre webshop, kan du bl.a. lære:

Får du succes med din første webshop, har du et godt udgangspunkt for at købe en dyrere og smukkere webshop.

Forretningsmæssige overvejelser som webshopejer

Når man starter en webshop, har man det med at fokusere på de tekniske og praktiske udfordringer. Det gør man, fordi de ting har en tendens til at fylde meget i ens hoved.

Men hvis der havde været plads i hovedet, skulle man i stedet have fokuseret på de forretningsmæssige udfordringer. I det næste afsnit får du nogle af de forretningsmæssige overvejelser, du bør gøre dig som kommende webshopejer.

Forbrugerrettigheder og webhandel

Der er en lang række krav, der skal følges, når man sælger varer fra en webshop. 

På hjemmesiden skal der f.eks. tydeligt vises, hvem sælger er, den samlede pris inkl. diverse omkostninger og moms, fortrydelsesret m.m.

Besøg også brancheforeningen for webhandel FDIH. Her kan du bl.a. finde markedsanalyser om tøj, sko, smykker og mange andre varer.

FS-M-1201698307

Budget for en webshop

Hvis du laver et budget for din webshop, får du en fornemmelse af, hvor meget du kan tjene ved at sælge varer online.

Det er en god idé at lave to budgetter:

Hvordan laver man en webshop

For at forstå, hvordan man laver en webshop ret teknisk, kan det være en fordel at dele webshoppen op i to områder:

  • Butiksdelen – der, hvor kunden "går rundt" i butikken
  • Betalingsdelen – når kunden afleverer pengene i kasseapparatet

Hos e-conomic Webshop, som er brugt i eksemplet ovenfor, er begge elementer inkluderet.

Butiksdelen

Når man køber en webshopløsning hos et webhotel, kan man nøjes med at købe butiksdelen. 

Det vil sige, man køber faktisk ikke butiksdelen, man lejer den i stedet på månedsbasis. Ligesom man ofte vil gøre med en fysisk butik.

Man lejer en tom webshop, hvor der kun er "hylder, disk, vægge og vinduer". Efter man har købt adgang, skal man selv male (såsom vælge farver og uploade fotos og grafik), lægge varer på hylderne og give dem priser.

Har du flair for design, kan du selv designe din butik. Hvis ikke, kan du overveje at:

  • Købe dig grafisk hjælp til designet
  • Investere i teknisk hjælp til at lægge design ind på webshoppen.

Betalingsdelen

Når man går på indkøb i et supermarked, går man først rundt og samler sine varer i butikken. Når man har fundet alle sine varer, går man hen til kasseslusen. Sådan er det også i en webshop:

  • I butiksdelen samler du varerne
  • I betalingsmodulet skal varerne betales

Betalingsmodul

Når man har valgt en færdigudviklet webshopløsning, køber man adgang til butiksdelen. Ønsker man mulighed for betaling via Dankort/Visakort, MobilPay eller med internationale kreditkort, køber man selvstændig adgang til dette betalingsmodul.

H3: Aftale med Nets for betaling

For at kunne bruge betalingsmodulet skal du som ejeren af webshoppen først lave en aftale (indløsningsaftale) med Nets/TellerAftale. 

Nets er den virksomhed, som på bankernes vegne håndterer Dankortet. Denne aftale sikrer, at der bliver en direkte forbindelse mellem pengene, som kunden betaler i din webshop og din virksomheds bankkonto.

Gå igang nu – ikke i morgen

Du lærer først at drive en webshop, når du går i gang. Frem for at gå all-in på at lave den ’perfekte’ webshop, som måske alligevel ikke virker i virkeligheden, bør du starte med at komme i mål med en velfungerende og god nok webshop – og få den afprøvet hurtigst muligt.

Virkeligheden er den bedste test.

Jo længere tid du ikke gør noget, jo flere penge taber du.
Carrie Wilkerson
amerikansk iværksætter