Advisory Board eller Bestyrelse?
Advisory Board
Et advisory board er en gruppe, som giver ikke-bindende strategisk rådgivning til ledelsen af en virksomhed, organisation eller forening.
Et advisory board kan derfor minde om en bestyrelse, og bliver derfor ofte beskrevet ud fra, hvad det ikke er i forhold til en bestyrelse: Et advisory board har ikke det juridiske ansvar for virksomheden og har ikke magten til at tage beslutninger. Og det er jo naturligt, at magten følger ansvaret og omvendt. Det har den væsentlige konsekvens, virksomhedslederen via et advisory board kan få strategisk rådgivning og sparring, men ikke afgiver beslutningsmagten. Derfor bliver advisory boards ofte bruge af mindre og mellemstore virksomheder (SMV'er) og af ejerledere, som ønsker sparringen, men som ikke føler sig klar til at afgive magten over virksomheden til en bestyrelse.
Man ser også advisory boards blive brugt som supplement til en bestyrelse. Netop på grund af bestyrelsens juridiske ansvar, kan bestyrelsesarbejdet blive tungt og formelt, og selv meget store virksomheder kan vælge at have et advisory board at sparre med om strategien - som så efterfølgende skal formelt vedtages i bestyrelsen.
Et advisory board består typisk af 4-6 personer, men kan være både flere og færre. Det vigtigste er, at de har kompetencer, som supplerer og komplementerer virksomhedslederens i forhold til de strategiske udfordringer, virksomheden står overfor. Derfor vælges medlemmerne af advisory boardet typisk for 1-2 år ad gangen, hvorefter virksomhedslederen tager stilling til, om behovet for kompetencer har ændret sig og om hun/han derfor skal udskifte et medlem for at få andre kompetencer ind.
Bestyrelse
For et aktieselskab er det ifølge aktieselskabslovens (ASL) § 49 et lovkrav at selskabet har en bestyrelse på mindst tre medlemmer. Opfylder selskabet ikke mindstekravet, skal selskabet opløses. Bestyrelsesmedlemmer der er valgt af medarbejdere, tælles ikke med i mindstekravet. Ifølge aktieselskabslovens § 4, stk. 1 nr. 6 skal selskabets vedtægter beskrive antallet af medlemmer i bestyrelsen og valgperioden.
For anpartsselskaber gælder det ifølge anpartsselskabslovens § 19, at det er op til stifterne af selskabet jf. anpartsselskabslovens § 4, stk. 1, om selskabet skal ledes af en bestyrelse, direktion eller begge dele. Anpartsselskabslovens § 19 siger, at har et anpartsselskab en direktion eller bestyrelse, er det denne, der står for ledelsesopgaverne. Har selskabet både en direktion og bestyrelse, er det bestyrelsen der er øverst i hierarkiet.
En bestyrelse forestår, sammen med en direktion, ledelsen af et selskabs opgaver. Det er bestyrelsens opgave at sørge for, at selskabet drives på forsvarlig måde, således at selskabets formål opfyldes.
Bestyrelsen sørger for, at ansætte en kvalificeret direktion. I et selskab, hvor alle anparter eller aktier ejes af én person, er det i praksis denne person, der bestemmer, hvem direktionen skal bestå af. Det skyldes, at eneejeren, såfremt vedkommende er utilfreds med valget af direktionen, kan indkalde til en ekstraordinær generalforsamling med henblik på at vælge en ny bestyrelse, som vil vælge en direktion i overensstemmelse med eneejerens ønsker.
En bestyrelse har den overordnede ledelse af selskabet og direktionen den daglige ledelse. Bestyrelsen skal bl.a.:
- Udstikke retningslinjerne for direktionens arbejde.
- Træffe beslutninger af usædvanlig art og af stor betydning for selskabet.
- Påse forsvarlig formueforvaltning samt at lovgivningens krav om bogføring er overholdt.
- Nøje gennemlæse og underskrive årsregnskabet, hvis de kan godkende det.
Bestyrelsesguide
Skab en bestyrelse, der hjælper din virksomhed med at vokse. En bestyrelse kan og skal være
meget mere end et retskrav. Den skal være en aktiv del af din virksomhed, som skaber værdi.
Af samme grund skal du som virksomhedsejer være bevidst om, at det forpligter dig selv, hvis
bestyrelsen skal fungere optimalt. Det er en udfordring at få eksterne personer ind, som har
holdninger og meninger til, hvordan virksomheden skal drives. Men meningen er jo netop, at bestyrelsen udfordrer og stiller skarpt på det, der skal forbedres.
netvækst har sammen med DI udarbejdet en bestyrelsesguide til iværksættere som du finder her
Hvor finder du medlemmer til dit advisory board eller bestyrelse?
Vi har samlet de sider, hvor du kan finde bestyrelses- eller advisory board medlemmer
-
asnet
Asnet er ikke kun et af de ældste bestyrelsesnetværk i Danmark, vi er også det største.
Asnet er en non-profit organisation og et netværk for folk, der arbejder med bestyrelsesarbejde i mindre og mellemstore virksomheder, og som ønsker at udvikle deres bestyrelseskarriere.
Læs mere her
-
Bestyrelseskvinder
Bestyrelseskvinder er et netværk for kvinder, der kan og vil arbejde i bestyrelser og advisory boards. Vores ambition er at understøtte små og mellemstore virksomheder i at realisere vækstpotentiale ved at professionalisere bestyrelsesarbejdet.
Samtidig vil vi hjælpe og inspirere flere kvinder til at få interesse i og erfaring med bestyrelsesarbejde og skabe synlighed om de kvinder, der kan og vil.
Læs mere her
-
Boardmember - minus tekst
Lorem ipsum dolor amet aesthetic photo booth activated charcoal occupy iPhone schlitz squid. Everyday carry 3 wolf moon raw denim semiotics pok pok tattooed readymade bushwick. Humblebrag skateboard green juice mixtape polaroid ethical, messenger bag pitchfork sriracha hammock. Fam twee 3 wolf moon, authentic woke stumptown bespoke.
Læs mere her
-
Board Company
Med Board Certificate tilbyder vi en bestyrelsesuddannelse, der favner det praktiske bestyrelsesarbejde med fokus på økonomi, strategi og værdiskabelse i bestyrelsesarbejdet, så vi sikrer, at du er klædt ordentligt på.
Læs mere her
-
nboard
nBoard arbejder vi for at gøre rekrutteringen til de danske bestyrelser og advisory boards transparent og kompetencebaseret i modsætning til den herskende relations baserede tilgang. Dette nye paradigme kalder vi "Bestyrelseskultur 2.0” som er opbygget omkring fem underliggende principper.
Læs mere her
-
Board People
Vores ambition er at skabe mere transparens i bestyrelsesmarkedet. Vi ønsker at facilitere en lettere vej mod bestyrelsesposter for de utallige ambitiøse bestyrelsesmedlemmer der står i kø for at benytte deres kompetencer.
Bestyrelsesnetværket BOARD PEOPLE gør det muligt for bestyrelsesmedlemmer at synliggøre sine kompetencer i et meget lukket bestyrelsesmarked. Vi tror på at dette er et stort skridt mod værdiskabelse i de danske bestyrelseslokaler.
Læs mere her
-
BoardPartner
Bestyrelsen er tæt på virksomhedens udvikling og drift. Flere virksomheder etablerer professionelle bestyrelser, som skaber værdi og vækst.
Det stiller krav til bestyrelsesmedlemmernes kompetencer og kvalitet og udfordrer ejernes rekruttering af bestyrelsesmedlemmer.BoardPartner er et partnerskab af dedikerede og erfarne bestyrelsesmedlemmer. BoardPartner påvirker dagsordenen, udvikler og deler erfaring, viden og værktøjer om bestyrelsesarbejde for at fremme kvaliteten af aktive bestyrelsesmedlemmer.
Læs mere her
-
netvækst
netvaekst.dk partnerne er alle erfarne bestyrelsesmedlemmer eller advisory board medlemmer.
Vi er til for at kunne tilbyde virksomheder uvildig vejledning, inspiration og sparring med afsæt i den betydelige indsigt, kunnen og erfaring, vi har erhvervet som succesrige virksomhedsledere og iværksættere.
Kontakt os og hør nærmere om, hvad vi kan gøre for din virksomhed – naturligvis fuldt fortroligt.
Læs mere her
De juridiske dokumenter
På Dokumenter.dk kan du nemt og effektivt selv udarbejde professionelle dokumenter online, herunder Bestyrelseskontrakt og Advisory Board aftale.
Dokumenter.dk guider dig hele vejen og integrerer automatisk virksomheds oplysninger fra CVR i dokumenterne, som du kan sende til digital underskrift via platformens signeringsmodul. Det tager kun få minutter.
Dokumenter.dk er Danmarks største platform for juridiske dokumenter og branchegodkendt af Danske Advokater og FSR – danske revisorer. Alle dokumenter ajourføres af erfarne advokater, der bruger de samme skabeloner i egne sager. Det er din sikkerhed for kvalitet.
Find dokument og læs mere om
Virksomhedsordningen kan hermed, hvis den bruges rigtigt, udjævne den skattepligtige indtægt mellem ”gode” og ”dårlige” år.